zondag 28 november 2010

AVR Duiven

Midden in de nacht terug gekomen uit Venetië en de volgende ochtend zaten wij bij het afval verwerkingsbedrijf in Duiven. De grootste afval verwerker van de gemeente Arnhem en omstreken.

Na een zeer interessante inleiding kregen wij een rondleiding door de fabriek. Ik mijn ogen uitgekeken, in een paar woorden omschrijf ik deze fabriek:

GROOT_VEEL_VIES_STANK_INDRUKWEKKEND_24UURS PROCES



DAGJE FILMKIJKEN

Het was gepland om op deze culturele woensdag op excursie te gaan naar een bedrijf in Utrecht.

Rond een uur of 9 kregen wij te horen dat die dag niet door kon gaan en werder om half 11 op school verwacht. De hele dag stond vervolgens in het teken van film kijken. De films hadden allen te maken met duurzaamheid, erg interessant.

Onder het genot van een lekker plak cake werd deze dag toch nog goed gemaakt.




dinsdag 9 november 2010

Fryslân

Fryslân; schaatsen, stil, kleine dorpen, boerenland, Friese paarden, ongezellig.

Dat is het eerst wat in mij opkomt wanneer ik aan Fryslân denk. Het tegendeel is bewezen, wat een mooie natuur heeft Fryslân. En zeker het gedeelte waar wij met de CW zijn geweest, en wel in Heerenveen.

Er stonden een aantal bezienswaardigheden op het programma, allereerst het Museum Belvedère. Dit is een museum met moderne kunst en kunst van NU. Na een dik uur in het museum rond te hebben gelopen kwam de volgende opdracht.










De snelheid en traagheid van de natuur: In groepen van 4 moesten we een half uur lang gaan lopen en mocht er niets gezegd worden. Wat is er nou allemaal te zien in de natuur, wat doet snelheid en wat betekend te traagheid. Dit moest je op je in laten werken en bij je zelf gaan afvragen. Onderwel een aantal foto's gemaakt, van snelheid en traagheid in de natuur. Niet gedacht dat je je zo kan afsluiten van alles en iedereen. Het was een genot om rond te lopen in de bossen bij Heerenveen, een heel mooi plaatje.




Onze eindbestemming was de ECO Kathedraal van Mildam. Dit is een natuurlijk dorp/bouwwerk dat is ontworpen door tuinarchitect Louis de Roy. Ontzettend mooi om te zien wat er allemaal gemaakt kan worden met restmateriaal, en voornamelijk rest stenen (bakstenen, klinkers, stoeptegels). Ik vind het er niet erg aantrekkelijk uit zien, maar de opzet is mooi. Wanneer je daar bent zie je pas hoe de natuur heeft ingespeeld op zijn bouwwerken. Mos en struiken alles groeit door zijn bouwwerken heen.